Zemřel Mons Pavel Kučera

29.2.2016

Ve středu 24. února 2016 zemřel Mons. Pavel Kučera. Sám utečenec, který jako kněz pečoval o utečence z komunistického Československa.

Mons. Pavel Kučera se narodil se v roce 1932 v Praze. Po maturitě pracoval jako dělník, hoblíř a pomocný dělník. Přitom tajně studoval teologii. V roce 1962 jej biskup v Praze Dr. Štěpán Trochta tajně vysvětil na jáhna . V roce 1964 Kučera utekl z Československa, rok studoval v Římě a 22. 8. 1965 přijal kněžské svěcení v německém St. Ottilien. Následně byl začleněn do diecéze Augsburg.

Od roku 1966 se staral o české krajany v uprchlickém táboře Zirndorf. Později byl pověřen duchovní správou pro krajany i v diecézích Bamberg, Eichstätt, Regensburg a Würzburg. V letech 1991 -  2006 vykonával službu delegáta České duchovní služby v Německu. V roce 1987 byl jmenován monsignorem a v roce 1992 papežským prelátem a biskupským vikářem pro správu krajanů v evropské cizině.

Mons. Kučera za svou činnost v exilu a za pomoc našim uprchlíkům obdržel v roce 2000 státní vyznamenáni České republiky - medaili za zásluhy o stát. 29. 5. 2007 byl jmenován sídlením kanovníkem Metropolitní kapituly u sv. Víta.

Ve jeho osmdesáti letech (2012) mu udělil pražský arcibiskup stříbrnou Svatovojtěšskou medaili Arcibiskupství pražského „za zásluhy v boji za svobodu a proti totalitě během exilu a za jeho mimořádně účinnou humanitární pomoc uprchlíkům“ a v následujícím roce 2013 zlatou Pamětní medaili svatých Cyrila a Metoděje.

Mons. Pavel Kučera zemřel ve středu 24. února 2016. Poslední rozloučení se bude konat při mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha ve středu 2. března od 12.30 hodin. Následně bude na břevnovském hřbitově ve 14.30 uložen do hrobu metropolitní kapituly.

Více se o životě P. Kučery můžete dozvědět z knihy rozhovorů Lágr

Lágr

Pavel Kučera v rozhovoru s Alešem Palánem
Aleš Palán
Info a běžná cena: vázaná, 142 s., 199 Kč
Téma: historie
Edice: Rozhovory
Vydáno: 2009
Objednací číslo: 101238
Druh zboží: kniha




Koupit

 

Anotace knihy
Odchod ze země původu je fenomén, který se českou historií táhne po staletí. Málokdy v historii však zasáhl samou podstatu naší společnosti tak jako ve 20. století. Nemalá část exulantů stanula před branami utečeneckého tábora Zirndorf v Bavorsku. Duchovní i ekonomickou pomoc, radu i podporu jim tu neúnavně poskytoval táborový kaplan Pavel Kučera (1932).
Vzhledem k tomu, že Mons. Pavel Kučera stál v pomyslné „první linii“, mohl utečence poznat v jejich skutečném lidství. Kučera nezastírá, že mezi uprchlíky byli komunističtí agenti, nevyzrálé osobnosti, stejně jako lidi, kteří se exilem pokoušeli řešit své osobní problémy. Ty příběhy někdy bývají opravdu hodně bolestné…
A naopak: už v Československu, kdy pracoval jako dělník a měl kontakty na tajnou církev, ale i během čtyř desítek let strávených v exilu, se Pavel Kučera setkal s celou řadou inspirujících osobností. Hovoří např. o Josefu Beranovi, Pavlu Hnilicovi, Bóžovi Modrém, Járovi Kohoutovi, Karlu Krylovi, Anastázi Opaskovi, Tomáši Špidlíkovi, Štěpánu Trochtovi a dalších. A vyprávět, to Pavel Kučera umí!
Kniha Lágr zaznamenává dosud poněkud opomíjenou kapitolu české novodobé historie. Exulanti se snažili na dobu strávenou v táboře co nejrychleji zapomenout. Česká literatura by to ale dělat neměla.
 
  O autorovi
 
Nabídka podobných titulů:
- tituly od tohoto autora: Kučera Pavel  Palán Aleš  
- tituly z této edice: Rozhovory
- Tituly k tomuto tématu: historie
- Knihy od tohoto původce: Karmelitánské nakladatelství

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému